07 februari 2023

Annelot Poppema (29) "We weten elkaars sterktes en zwaktes en vullen elkaar daarin aan"

Het horecavak zit Annelot in het bloed. ‘Op de basisschool, in groep 8, kwam de leraar al bij mij dat de hotelschool iets voor mij zou zijn.’ Dit pad heeft ze dan ook gevolgd. Annelot volgt de middelbare- en hoge Hotelschool aan het Tio in Hengelo en begint met een bijbaantje in de horeca. Tijdens haar studie ontmoet ze haar man Edzard, die ook een opleiding doet aan de hoge Hotelschool. 

DE WERELD AAN JE VOETEN
Tijdens het afstuderen werd ze samen met haar man benaderd om de Budde in Nijverdal over te nemen. Deze kans hebben ze met beide handen aangegrepen. In het geheim begon ze tijdens het afstuderen met het schrijven van een plan voor de overname van het restaurant. 

In diezelfde periode hebben ze samen een huis gekocht in Nijverdal. Aan vrienden en familie konden ze deze keuze voor het dorp Nijverdal slecht uitleggen. ‘De wereld ligt aan je voeten, en dan kopen jullie een huis in je eigen dorp’, kregen ze dan als reactie. Pas achteraf konden ze uitleggen dat het een strategische keuze was om 200 meter van de zaak te gaan wonen. 

VERTROUWEN WINNEN
Het toenmalige ‘Budde eten & drinken’ was een begrip in Nijverdal. De Budde is het oudste gebouw in Nijverdal, waar vroeger kolenhandel en olieverkoop plaatsvond en wat dé plek was voor dorstige boeren die op doorreis waren. Deze authentieke details zijn ook nog steeds zichtbaar in het pand. Annelot vertelt dat het lastig was om zo’n begrip in zo’n klein dorp over te nemen en bovendien was ze ten tijde van de overname nog maar 23 jaar. Het duurde ongeveer twee jaar om een goede reputatie op te bouwen en vertrouwen te winnen bij hun gasten. Al het personeel hebben ze overgenomen en samen met dit team hebben ze een nieuw concept uitgewerkt en neergezet. Vanaf toen werd het danscafé omgetoverd tot restaurant ‘De Budde’ en zijn ze gestart met de nieuwe huisstijl en bijbehorende kaart, waarbij het draait om gastvrijheid en beleving. 

Om dit tot een succes te maken, stonden Annelot en haar man dag en nacht in de zaak: destijds besloten ze samen om hiervoor hun sociale leven tijdelijk aan de kant te zetten.

DOEN WAAR JE GOED IN BENT 
Maar is het niet lastig om samen met je man een horecazaak te runnen? ‘Ik zou niet anders willen’, vertelt ze. ‘We weten elkaars sterktes en zwaktes en vullen elkaar daarin aan.’ Annelot is geordend, gestructureerd, houdt zich bezig met hr, het interieur en de veranderingen van de kaart. Annelot zegt vaak tegen het team ‘check, check, dubbelcheck.’ Ze is ervan overtuigd dat iets goed lukt met oog voor detail als het goed is gecontroleerd door jezelf of een collega uit het team. Haar man Edzard is de gastheer, doet de inkoop en de prijsafspraken met de leveranciers. Zijn motto is ‘niks is te gek en alles komt altijd goed.’

GEEN UITDAGING UIT DE WEG
Annelot is erg trots op wat haar team heeft gepresteerd tijdens de coronaperiode. ‘Op zondag moesten we dicht en die donderdag erop waren we weer volledig operationeel voor bezorgen en afhalen. In eerste instantie hadden we dit bedacht om de keukenvoorraad op te maken, later bleek dit voor langere tijd nodig. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ons hele team konden behouden.’ Annelot geeft aan dat dit haar als ondernemer geleerd heeft om te schakelen en uitdaging niet uit de weg te gaan. 

Tijdens deze periode probeerden ze ook gasten de beleving mee te geven van een avond in het restaurant. Dit deden ze met een persoonlijke noot: een handgeschreven briefje, een bijbehorend Spotify-lijstje en waxinelichtje. Daarnaast bedachten ze ook speciale boxen tijdens feestdagen. ‘Dit sloeg heel erg aan, uiteindelijk werden er zelfs 500 boxen besteld en moesten we uitwijken naar een andere locatie om deze dozen te kunnen inpakken.’ Tijdens deze periode is hun zoon Felix geboren. ‘Hij heeft ons laten inzien dat er meer is dan alleen maar werken.’

TWENTSE NETWERK
Annelot is lid geworden in juli dit jaar. ‘De TGT geeft mij de mogelijkheid om mijn Twentse netwerk uit te breiden. Daarnaast is het goed voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. De TGT geeft mij de mogelijkheid om te ‘sparren’ met andere ondernemers en young professionals.’ Daarnaast is ze zelf ook groot fan van de club. Haar vrouwelijke inspiratiebron is haar moeder, aangezien die ook altijd kinderen heeft grootgebracht naast het ondernemen. 
Als ik haar vraag om een klein verkooppraatje voor de Budde, antwoordt ze: ‘Het is een gezellig bedrijf in een unieke omgeving met een leuk en enthousiast team, dat graag net dat stapje meer wil doen!’ 

Bezoek hier de LinkedIn van Annelot

FOTOGRAFIE: Barbara Trienen Photography en JTmedia

Terug